DET HÄR INLÄGGET INNEHÅLLER LÄNKAR I FORM AV REKLAM FÖR JORDKLOK.

EU ställer hårda krav på vad som får kallas för ekologiska livsmedel, men några sådana regler finns inte för hudvårdsprodukter. Ett schampo som är ”organic” eller “ekologiskt” kan alltså innehålla 0,5 procent ekologiskt granatäpple, men resterande ingredienser kan rentav vara skadliga för hälsan och miljön. Så kallad greenwashing är vanligt förekommande inom skönhetsindustrin.

Greenwashing betyder att ett företag märker sina produkter med ord som ekologisk, hållbar, miljövänlig, grön, utsläppsfri, koldioxidfri eller klimatneutral trots att produkten bara innehåller ett litet uns av oskadliga ämnen, i syfte att medvetet vilseleda kunderna att tro att en produkt eller ett produktionssätt har olika miljöfördelar.

Det kan också vara att ett företag i sin marknadsföring framhäver någon miljöåtgärd det gjort, men som egentligen är obetydlig jämfört med andra miljöstörningar som företaget orsakar. Syftet är naturligtvis att få företaget att framstå som mer miljövänligt än det i själva verket är.

Allt som innehåller vatten kan märkas “naturligt”.

Enligt de lagar som reglerar hur marknadsföring får göras finns en skillnad mellan naturliga och ekologiska ingredienser.

Vatten är till exempel ett naturligt ämne och en produkt som innehåller mycket vatten kan kallas ”naturlig”. Men det säger ingenting om de övriga ingrediensernas egenskaper. Det finns inga garantier för att hudvårdsprodukter som marknadsförs som eko eller naturliga är bättre ur varken allergi-, miljö eller hudvårdsynpunkt.

Många företag sätter egna märkningar på sina förpackningar. Det är lätt att ta för givet att de innebär en kvalitetsstämpel, men de behöver faktiskt inte betyda någonting alls.

Läs också: Dödlig doft. Din favoritparfym innehåller hundratals giftiga kemikalier som hemlighålls helt lagligt.

greenwashing

Miljömärkningar vägleder dig.

Men hur ska du då kunna avgöra om en produkt är bra eller inte?

Olika miljömärkningar kan ge en fingervisning om hur mycket av produkten som är ekologisk eller naturlig. Men även om en produkt har en märkning så betyder det inte att alla ingredienser i produkten är ekologiska eller att den är helt naturlig.

  • Ecocert, en av de mer välkända certifieringarna, kräver till exempel bara att 10 procent av produkten innehåller ekologiska ingredienser.
  • Soil Association kräver minst 95 procent ekologiska ingredienser för sin märkning.

greenwashing greenwashing

Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens märkning, och Svanen är Nordiska ministerrådets märkning. Märkningarna ställer hårda krav på innehållet, både när det gäller hälsan och miljön.

De går längre än lagen och förbjuder många ämnen och begränsar mängden av andra ämnen som får finnas i produkten. Certifieringarna ställer också krav på hela slutprodukten, och inte bara delar av innehållet.

greenwashing

EU Ecolabel, Ecocert Cosmos Organic eller Natrue tar också hänsyn till hälsa och miljö, men inte lika noggrant.

  • Ecocert Cosmos Organic innehåller mellan 5 och 100 procent ekologiskt innehåll. (Enbart Ecocert, utan tillägget Cosmos Organic, har inte samma stränga krav.)
  • Natrue har också en hel del produkter med ekologiskt innehåll.
  • EU Ecolabel är en europeisk märkning som främst finns på hygienprodukter för stora inköpare.

Innehållsförteckningen är också en viktigt vägvisare. Genom att lära dig vilka ingredienser du ska undvika, kan du avgöra om en produkt håller de ekologiska och naturliga standarder som du är ute efter.

Ämnen som du vill undvika i ekologisk hudvård är bland annat syntetiska tillsatser såsom mineralolja, PEG-ämnen, parabener, carbomer och syntetisk doft. Alla dessa har olika negativ miljöpåverkan och/eller eventuella hälsorisker.

Shoppa giftfri hudvård.

Ibland kan det vara tidsödande och svårt att hitta miljösnälla och hållbara saker i djungeln av produkter som erbjuds i butikerna. Ett sätt att förenkla för dig själv är att leta upp en butik eller ett varumärke som garanterar dig miljövänliga alternativ.

Personligen gillar jag Jordklok som är en butik vars vision är att hjälpa folk att ändra sina konsumtionsvanor och på så vis pressa andra företag att erbjuda miljövänliga och etiskt riktiga alternativ. Det som är speciellt bra med dem är att de finns på nätet. Det betyder att oavsett var du bor så kan du hitta miljösnälla och hållbara varor som gör det enklare dig att minska din miljöpåverkan.


Källor: , www.naturskyddsforeningen.se/basta-markningarna, www.lyko.se/magazine/faktanorden/ekologiskt-vad-innebar-det