Många svenskar uppger att de vill leva mer klimatsmarta liv och hållbarhetstrenden har vuxit sig stark. Att leva hållbart handlar om att förändra sina vanor och tänka mer långsiktigt på vad och hur man till exempel konsumerar eller fattar beslut som påverkar klimatet. En klimatsmart förändring som många kanske inte tänker på, men som du faktiskt kan komma igång med redan inom de kommande veckorna, är att se över vilka produkter du använder under mensen. Traditionella mensskydd har en enorm negativ påverkan på både människa och miljö, och genom att byta dem mot moderna återbrukbara mensskydd kan du göra stor skillnad direkt.

klimatsmart förändring

Du kan göra stor skillnad inom 30 dagar

I snitt använder en person som har mens 11 000 tamponger eller bindor under en livsstid, och det blir extremt mycket tampongskräp om man ser till helheten. Om du istället går över till en menskopp i medicinklassat silikon som kan användas i upp till tio år, minskar du avfallsmängden från 30 kilo avfall till 30 milligram istället. En klimatsmart förändring av rang! Plus att du sparar åtskilliga kronor (ungefär lika mycket som en semesterresa faktiskt).

Visste du att mensskydd för engångsbruk dessutom inte är så hälsosamt för dig? De flesta bindor och tamponger innehåller blekmedel, lim, parfym och smörjmedel – ämnen som absolut inte hör hemma mot eller inuti din kropp. En fjärdedel av de vätskor som absorberas av en tampong är dessutom naturliga och nödvändiga sekret och när de sugs upp kan det skapa irritation och torrhet. En menskopp däremot samlar bara upp själva mensvätskan. Den naturliga pH-balansen rubbas därför inte.

>> Har du aldrig hört talas om menskopp förut, men blev nyfiken på vad det är? Här kan du läsa mer om hur det funkar och beställa en menskopp fraktfritt direkt hem till dig. (Reklamlänk).

Rädda haven från tampongskräpet

En av de största havsföroreningarna är faktiskt införningshylsor i plast som används för att sätta in tamponger. Det är inte så jättevanligt i Sverige, men i många delar av världen följer det alltid med en plastgrej till varje tampong. Och de sprids lite överallt – bland annat hamnar de i haven.

Men även om vi svenskar inte använder lika mycket engångshylsor i plast till  tampongerna, så är det mer regel än undantag att hitta plasten varje tampong är förpackad i överallt på våra stränder och i naturen. Så nog skräpar vi ner med mensskydd även i Sverige. Var med och stoppa det nu genom att göra en viktig klimatsmart förändring genom att sprida ordet om återbrukbara mensskydd. Gör röda veckor lite grönare helt enkelt.

Läs mer om fördelarna med återbrukbara mensskydd


Bildkälla: http://www.marieclaire.co.uk